15 februari 2010

Tovelisas tävling!tävla, tävla, tävla!
(jag misstänker att den här skolan får mig lite väl insnöad på tävlingar, men det är ju skoj!)

14 kommentarer:

 1. Ja, du vet ju mammor. Så oroliga när man är ute på kvällarna, och särskilt när man är ute och reser själv.

  I tre år nu har vi satt oss på en buss till Frankrike (det låter jobbigare än vad det är) och mina vänners mammor och min mamma har varit så förunderligt oroliga eftersom det kan finnas så många pojkar man inte kan lita på. (Att tillägga är att det samlas ungefär 5000 ungdomar på det här stället i Frankrike)

  Eftersom det egentligen inte är så troligt att man blir våldtagen runt folk, och särskilt när man befinner sig i en klosterby, så myntade vi dessa visdoms ord:

  "Akta dig för våldtäktsmännen. Och råkar du ut för en får vi hoppas att han är snygg."

  Min e-mail är: IsabellaSandlund_@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Min syster och hennes bästa kompis jobbar stenhårt med uttrycket "ensam är skitglad". Det behöver ingen närmre förklaring, jag älskar det.

  SvaraRadera
 3. när jag gick i nian hade jag en klassföreståndare och SO-lärare (margaretha) som blev en av mina bästa vänner, som en mentor kanske man ska säga. hon hjälpte mig ta mig ur ett destruktivt förhållande med en äldre kille, hon fungerade som en slags mellanhand mellan mig och min mamma när mamma inte gav mig det stöd jag behövde. sådant. sedan fick margaretha bröstcancer. jag följde med henne på behandlingar och strålningar. vi hade sms-kontakt nästan varje dag för att stötta varandra och för att skilja på när det var illa och när det var RIKTIGT illa började vi med uttrycket: "på glid under en filt i madrid". fick man ett sådant sms var det allvarligt och då gjorde vi vårt bästa för att "dra åt varandra". det är nu inte en mening vi hittat på själva utan en textrad ur en sång som galenskaparna/aftershave(!) hade med i någon revy. så det räknas kanske inte som ett eget idiom. men det var väldigt användbart för oss.

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte låta bli att bidra med min som inte alls passar sig här men jag kan ju inte låta bli eftersom den är ack så talande!
  Det är att "pula in en slak"... jag har faktiskt ingen aning om när uttrycket myntades eller varför men det står iallafall för att göra något som man garanterat kommer misslyckas med men som man inte kan låta bli att göra ändå! Otippat nog så passar det in lite varsom när man vill prata om något som är gjort i onödan.
  (ja du kanske förstår vad pula in en slak är egentligen!)

  mvh elin_Sandstr_m@hotmail.com

  SvaraRadera
 5. I min ungdoms glada vår var jag ibland slav under mina hormoner och en ganska arg typ. Det kunde eventuellt hända både en och två gånger för mycket att jag gav utlopp åt all min pubertala frustration genom att svara i en ganska (läs: väldigt) vass ton till mina närmsta. I huvudsak min syster, bror, mamma och min gamle far fick sig en släng av sarkasmsleven. Framför allt min mamma tröttnade på att be mig ta om det jag just sagt i en snällare ton, varpå hon konstruerade en intern familjekod med betydelsen "oj, nu fick jag oförtjänt en verbal käftsmäll, var snäll och använd din mjuka, trevliga röst, annars blir jag kanske ledsen!". Kodordet blev helt enkelt det mjukaste och snällaste ord hon kunde komma på: "Ladybird". Ordet ska dessutom levereras med en provocerande mjuk stämma just när den som förtjänar sig en "Ladybird" är som argast. Budskapet går fram med all önskvärd tydlighet. Det fantastiskt löjliga överskuggar det som gör en arg och husfriden lägger sig. Oftast. Ha det fint, kram/ nellie_waite@hotmail.com

  SvaraRadera
 6. Hoho!

  Skulle gärna säga "Är det möjligt!?" eftersom det är ett kulkul minne. MEN, kom precis på ett uttryck som jag använder till leda, nämligen det tillsynes simpla "Det kan man tycka". Som en aningen konflikträdd människa som gärna vill vara till lags händer det allt som oftast att jag använder det uttrycket istället för att faktiskt säga emot när jag tycker nån säger nåt galet. Samtidigt gillar jag det faktiskt och känner inte för att vänja bort det...

  SvaraRadera
 7. hade tråkigt en dag så jag bestämde att jag och min kära mor skulle hitta på nya ordspråk bara därför att, helst totala nonsensuttryck (av någon underlig anledning anledning innehöll de flesta åsnor på ett eller annat sätt) till exempel; "man ska akta sig sa åsnan och spräckte skeden". fungerar till det mesta. speciellt när man har tråkigt. kommer inte på några fler men många blev det/aife42@gmail.com

  SvaraRadera
 8. ville bara dela med mig av en bild jag precis såg efter att ha läst om denna tävling.

  http://indierocket.com/thought_0216.jpg

  SvaraRadera
 9. Men TooooveLisa! Var ska man tävla? Går det bra här? Kom och tänka på ett alldeles eget och privat ordspråk jag tagit till lite då och nu när jag känt mig vilsen i livet.
  "Det sägs att man ska gräva där man står. Men hur ska det gå till när man inte vet VAR man står."
  Alltså det kanske är obegripligt. För mig - man ska ta tag i saker där man ÄR men........
  Äsch, det var en väldigt spontan tanke att skicka in detta. Take it or .......
  Hur som helst: ta hand om dig!
  Kramar
  Eva
  PS: jaja, min mailadress:
  hjortron30@yahoo.se

  SvaraRadera
 10. Det här är förvisso inte ett ordspråk som jag känner till originalursprunget till. Däremot är det ett ordspråk som inte är alldeles allmänt känt och som jag tycker väldigt mycket om.
  En av mina lärare sa under senhösten, i en diskussion om att ta för sig av god mat: "det är bättre att skämmas idag än att harmas imorgon". Uttrycket slog rot i min hjärna, och med tiden lärde jag mig att det inte var hans eget påfund, men framför allt att det kan appliceras på livet i stort.

  (Fram till typ nu trodde jag för övrigt att harmas var ett dialektalt ord här i svenska Österbotten. Sedan hittade jag det i SAOL, som precis som jag tycker att det betyder gräma sig.)

  SvaraRadera
 11. Oj oj nu är jag sent ut. Hursom världens bästa ord är "ORKA". Det kan användas närsom till absolut allt. Ett ord är ju vad man gör det ;)

  SvaraRadera
 12. Jag har två interna ordspråk, jag kunde inte välja :)

  Det första är "självklart som korv!", som en kompis till mig myntade när vi var yngre.. Hon skulle egentligen säga "klart som korvspad", men nuförtiden heter det alltså "självklart som korv" :)

  Ett annat är en lillasyster jag känner, som alltid sa att hon var "mätt och belönad" när hon gick från matbordet. Det kan ju passa bra i dessa matfixerade tider!

  Rolig tävling och vilken bra blogg du har!

  MVH Sara
  (englund.sara@gmail.com)

  SvaraRadera
 13. Hej fina Tovelisa. Nu kan jag inte låta bli att dela med mig av hur fel det kan bli när man är lite upprörd och blandar ihop talesätt... En gång skulle jag skälla ut en person som strulat till det med mitt hyreskontrakt. Innebörden av det jag ville säja till henne var förstås att hon skulle ha lagt ut lite krokar innan hon såg till att jag blev vräkt från min lägenhet, men i stundens hetta fick jag ur mig "Du måste hålla alla testiklarna ute". Lite fel där... Antar att jag inte använt ordet tentakler så många gångar tidigare.

  En annan gång kläckte jag så klyftigt ur mig att man måste ha lite "Råg i röven". Det uttrycket har jag fått leva med kan jag lova.

  Det gäller att hålla tungan i rätt mun, nej! oj! va sa jag nu :-P

  Kram från Carolina (ce@saturdayenterprise.com)

  SvaraRadera
 14. Liten kusin ska väluppfostrat säga adjö till mormor och säger artigt: "Akta dig för ormar och bilar!" Det här var väl 55 år sedan men är fortfarande en klassisk avskedshälsning i familjen.

  När jag håller på att bli sjuk eller känner mig eländig av annan anledning, ringer jag till mamma (eller vice versa) och säger: "Jag behöver lite ynk!"

  Om det är förkylningstider kan jag dessutom ge det klassiska rådet: "Gå och lägg dig med en varm strumpa om halsen! :)

  SvaraRadera