2 maj 2010

Tove Jansson

Jag tycker att Tove Janssons verk är fantastiska på alla sätt och vis. Och jag tycker att hennes lite länge barnböcker är nästan lite väl bra. Jag stryker under nästan varannan mening jag läser för det finns så himla mycket kolokheter i dem. Hon kan det där med att få in stora saker i små meningar.
Och när vi skulle göra bokomslag i skolan kändes det självklart att göra något med Tove Jansson. Men jag slog ihop samtliga böcker till en enda, och tog bort alla fantastiska illustrationer. För hur fantastiska de än är så är texten ännu bättre, och på så sätt kanske man kan locka lite äldre läsare. På framsidan finns av ett litet urval av dom citaten jag valt ut.

6 kommentarer:

 1. Wow. Den boken skulle bli fin på mitt nattduksbord om det funnits på riktigt. Känner igen memorybrickan från min barndom också :)


  ps. har du något bra Jansson-boktips? ds.

  SvaraRadera
 2. Va roligt, det memoryt är ju jag såklart också uppväxt med, men nu är det ju lite förstört... Jag tycker nog att alla hennes böcker är väldans läsvärda. Men hittills måste jag nog säga att novellsamlingen "Det osynliga barnet" och "Muminpappans memoarer" är lite utöver det vanliga!

  SvaraRadera
 3. du har gjort det igen tove, så fint!

  SvaraRadera
 4. Åh så fint du har det här, vilken mysig blogg.

  SvaraRadera
 5. Oh jag kunde inte sagt det bättre själv! Jansson måste varit en av de bästa människor som levat. Alla mina skrivböcker är sönderklottrade med hennes citat.

  Är också oerhört förtjust i collage, och föll pladas för det här. Så förmårrat - för att använda ett i samanhanget passande ord - vackert!
  Älskar att du tog med scenariot när den stackars Hemulen knipsar biljetter. Det är min favoritnovell och just det där stycket är så väldigt bra!
  Annars är jag personligen väldigt förtjust i "man blir aldrig riktigt fri om man beundrar nån förmycket" och "Vi kan ändå inte göra nånting åt saken så det är lika bra att ta det filosofiskt" (Bisamråttan förstås) samt "en del förväntan och två delar vårmelankoli, och resten bara hejdlös förtjusning över att vara ensam".

  SvaraRadera